V roce 2021 získal s 82 metry světový rekord v plavání na nádech pod ledem bez neoprenu a ploutve, v roce 2023 pokořil další světový rekord, kdy se na švýcarském jezeře Sils ponořil pod led do hloubky 52 metrů. Držitel mnoha dalších rekordů, freediver, otužilec z našeho regionu a organizátor otužovacích workshopů. Představujeme Vám Davida Vencla.

 

Davide, Vy jste hodně na ty rekordy – potápění na jeden nádech, nejhlubší ponor bez neoprenu i otužilecký rekord v počtu lidí – lákají vás třeba i běžecké rekordy?

Mně ani nepřijde, že jsem na rekordy, i když jich už pár mám včetně těch národních. Spíš je to celé o tom, že chci překonávat sám sebe, a nebo ještě lépe řečeno, jsem velmi zvědavý co lidský a hlavně můj organismus dokáže. Když je to v extrémním prostředí, tak ještě lépe. Ocitnout se někde, kde ještě nikdo nebyl, je pro mě vzrušující. Baví mě to. Některé rekordy vidíte, protože se s nimi pochlubím a udělám kolem toho cirkus, ale mnohé rekordy, v uvozovkách, jsou jen pro mě. To jsou ty výlety, běhy v horách neznačenými stezkami, koupání v horských řekách a vodopádech. Tam jsou ty běžecké rekordy. Jinak k běhu se v nějakých periodách vracím, hlavně v přípravě na potápění.

 

Jste známý svými nesmírně populárními otužovacími workshopy. Za jak dlouho naučíte člověka vlézt do ledové vody?

Lidský organismus, který je relativně zdravý, se dokáže v pohodě vystavit extrémnímu chladu a mrazu a získat z toho benefity už při první expozici. To, co nás brzdí, je hlava. Podobně jako v životě. A tak workshopy jsou mnohdy i o tomto. Připravit hlavu na ten první krok do neznáma a k dobrodružství, rozšíření komfortní zóny. Jsou frajeři, kteří hlavu mají tak připravenou, že stačí 5 minut koučinku a pak jdou do ledu na pár minut.  O jednom takovém píšu v knize Začni teď! a tehdy mu bylo 12 let. Mimochodem je tady z Ústí. Ale mé workshopy, kde se dozvíte opravdu vše, jsou v základu šesti hodinové.

 

Jaký je Váš vztah k běhání? V celorepublikových běžeckých tabulkách je zanesena jedna desítka z roku 2013, kterou jste zvládl za 47 minut a 32 sekund. Běžel jste od té doby nějaký další závod?

Tak to jste mě překvapili. To byla doba, kdy jsem běhal ty Spartany a v krosu jsem měl desítku za 41. Tady jsem si věřil pod 40 a vůbec se mi to nepovedlo. No nepovedlo – bez zkušeností s tvrdým povrchem jsem si v Praze dal desítku v barefootech a to mi nohy odpálilo. Podcenil jsem to. Od té doby jsem bez těchto klasických běhů, ale opakovaně jsem si dal Krušnohorský Everest na Bouřňáku a to je ještě něco jiného.

 

Jakou trať u nás na Milada Run poběžíte?

Dobře, přesvědčili jste mě. Dám si pětku. 🙂

 

 

Více o Davidovi najdete také na osobním webu.